Az Internet Explorert frissíteni kell annak érdekében, hogy megfelelően megjelenítse az oldalt. A frissítéshez kattintson ...

Az IE 9-cel tovább működik a notebook

Nyomtatóbarát verzió

 Az elmúlt években örvendetes módon megélénkült webböngésző-piaci verseny velejárója, hogy a szoftverek gyártói rendre találnak olyan új szempontokat, melyek mentén a browserek versenyeztethetők. Eddig jellemzően két fő területen folyt presztízscsata a szereplők között: az egyik a webes szabványok követése – melynek benchmarkjáról egyébként a mai napig nincs konszenzus a konkurensek között –, a másik pedig a JavaScript-végrehajtási teljesítménye. Jellemzően az új frontot nyitó cég éppen azért nyit új frontot, mert ott helyzeti előnyben van, ezzel ugyanakkor egy olyan termékeny rivalizálást indít el, melynek végül mégiscsak a felhasználók lesznek a haszonélvezői.

Most az Internet Explorer 9-et nemrég kiadó Microsoft állt elő egy eddig nem vizsgált szemponttal. A szoftvervállalat azt mondja, érdemes megnézni azt is, hogy az egyes böngészők milyen hatással vannak a számítógépek energiafogyasztására. Az – érvelnek ennek fontossága mellett –, ha egy program kevésbé terheli a hardvert, noteszgépeken például meghosszabbíthatja az akkumulátoros üzemidőt, magyarán: tovább használhatjuk a gépet.

 

A vállalat komoly infrastruktúrát vetett be a böngészők fogyasztásának mérésére: egy olyan tesztrendszert építettek ki az Intel segítségével, melyen nem csupán az összfogyasztást, hanem az egyes komponensek (processzor, GPU, memória, merevlemez, hálózat stb.) fogyasztását is tudták mérni. A tesztgép egy Intel Calpella platformra épülő, Windows 7 Ultimate operációs rendszert futtató gép volt, ezen vizsgálták, hogy e szempont szerint hogy teljesít az öt legelterjedtebb böngésző.

Mindegyik esetében öt tevékenység alatt mérték a fogyasztást: a Windows 7 üresjáratban; about:blank lap megjelenítése a böngészőben; egy népszerű híroldal megjelenítése (HTML4); HTML5 Galactic teszt; FishIE Tank demó. Amint látható, a cég a mérések kiválasztását nem bízta a véletlenre: a két utolsó teszt az Internet Explorer 9 képességeit bemutató Microsoft-oldalról származik.

Ettől függetlenül az eredmények elgondolkodtatóak. Kiderült például, hogy az üres oldal megjelenítésekor – azaz üresjáratban – az Opera közel 5 százalékkal több energiát fogyaszt, mint a többiek. A részletes grafikonok a Microsoft blogjában megtekinthetők, de a végeredményt azért eláruljuk: az Internet Explorer 9 „fogyaszt” a legkevesebbet e feladatok végrehajtása során, egy 56 wattórás akkumulátorral szerelt notebookon több mint egy órával többet lehet vele netezni, mint az e tesztben sereghajtóként befutó Opera 11-gyel.
 

Forrás:
ITcafé 2011-03-30.


webmaster@laptopdiszkont.hu

Tel: 06 1 488-5092

Ügyfélszolgálat:

10:00-18:00

Keresés

Kosár

Mi van a kosárban

Kedvencek

Nincs bejelölt kedvenc termék.

Laptopdiszkont notebook webáruház
Minden jog fenntartva!
footer_logo.png